Roger maakt Wielwijk weer groen

Daar waar het straatbeeld met flinke slagkracht is verbeterd in Crabbehof, jeukte mijn handen bij het aanschouwen van een andere wijk in Dordrecht. Bij de buren in het mooie Wielwijk. Wekenlang lag hetzelfde zwerfafval op de hoofdweg als ik vanuit mijn wijk Wielwijk in reed. Richting de Admiraal, om de admiraal en ook vele andere plekken.

wielwijkEen mooie aansluiting voor mijn project helemaal groen dacht ik. Net zoals ik mijn eigen wijk met dit project gestart ben, doe ik naast deze (en stukje in Sterrenburg) ook heel de wijk Wielwijk. De eerste weken heb ik hier dan ook ontzettend veel afval uit alle hoeken en gaten verwijderd. De aantallen waren bizar. Tellingen waren te volgen op social media. Het doet je goed als mensen ineens zeggen, ik ken dit stukje straat niet meer terug, bijna als nieuw. Daar doe ik het voor. De kaart van Wielwijk is inmiddels helemaal groen gekleurd, en voorlopig zal ik deze ze groen mogelijk proberen te houden. Wielwijk is hiermee zeker niet van me af. Ook hier leg ik mijn focus op klein zwerfafval, dumpingen die ik beide ruim, en grofvuil meld.

Ik heb een leuke structuur kunnen maken om van beide wijken een combi te maken. Ook in Wielwijk is er een kans voor bewustwording te creëren en het actief te onderhouden.

Het stuk uit de krant Wielwijk Ahoy

 

Roger wagemans maakt wielwijk weer helemaal groen. Het project buurtpreventie Crabbehof is geen overbodige luxe geweest. Van een zeer vervuilde wijk is het straatbeeld behoorlijk veranderd. Veel mensen heb ik kunnen bereiken en het probleem is bespreekbaar geworden, zelfs tot in de politiek.
Ik ben me ondertussen ook sterker gaan maken voor andere wijken. Dus naast Crabbehof in de rest van Dordrecht. Dit is gekomen omdat mijn team wegviel na de afvalcrisis, maar ook omdat Crabbehof erop vooruit is gegaan, maar ik elders nog veel zwerfvuil zag in andere wijken.

Eén van die wijken is Wielwijk.Telkens als ik Crabbehof uitging en alleen al in de hoofdwegen van de wijk kwam, werd het me ook hier benauwd. Ik zag weken lang hetzelfde zwerfvuil liggen en dit begon te jeuken.Een mooie aansluiting voor mijn nieuwe project #helemaalgroen naast mijn eigen buurtpreventie project. Wielwijk is de wijk naast Crabbehof waar ik u het meest mee bezig ben. Goed te combineren want sluit mooi aan en dichtbij.
Ik begon in Wielwijkpark, net in de periode toen de corona begon. Dit gooide roet in het eten, want dit had gevolgen voor de eigenlijke start die ik met een actie en aandacht had willen doen, samen met Tony Bruys. Maar ook om contact op te bouwen met bewoners in de wijk. Het grootste effect bereik je immers samen met de bewoners en je wilt op zijn tijd ook eens een sociaal praatje maken, weten wat er speelt. Maar het is niet anders…

Ik heb in de afgelopen weken heel wat zwerfvuil, dumpingen en ander klein afval geruimd. Van de hoeveelheid schrok ik niet; ik was het gewend vanuit mijn eigen wijk. Wel dacht ik meteen, ja meer dan een jaar geleden lag onze wijk er ook zo bij. Mijn grootste uitdaging nu zit hem in zoveel mogelijk verwijderen van zwerfvuil overal tot diep in het groen. Met stapjes ga ik zo door heel de wijk verder. Alle hoekjes en gaatjes probeer ik mee te nemen. Is iets klaar, dan weer verder aan een nieuw blok. Dit kleurt tijdens het werk meteen ijn groene lijnen, waar ik met stapjes bezig was. Dat gaat niet snel, want er ligt veel zwerfvuil en soms kom je er moeilijk of zelfs niet bij.

Met regelmaat keer ik weer terug naar een blok die ik gehad hebvoor onderhoud. Het meeste grove is hier dan zo goed als weg en dus gaat weer wat sneller. Ik neem alle plekken mee, waar ik kan en mag komen. Tot nu toe heb ik al het afval zelf kunnen verwijderen uit de struiken op 1 dumping na, omdat het hier om wat ‘bijzonder’ afval ging. Als ik heel de wijk een groene kleur heb gegeven, dat zal spoedig zijn, wordt het makkelijker om grote stukken te onderhouden. In plaats van een soort stoptrein kan ik dan als dé sneltrein gaan.

Soms kom ik op plekken waar zwerfvuil ligt dat langer moet liggen dan ik in Dordrecht woon. Aan zwerfvuil kun je zien of het er lang ligt en of er dus ook wel eens wat met onderhoud wordt gedaan. Probeer dus alles te ruimen, klein zwerfafval en klein grofvuil tot dumpingen bij containers voor zover het lukt. Net als in onze wijk kom je veel soorten dingen tegen. Van gewoon respectloos dumpen tot soms schrijnende gevallen. Dat laatste raakt me, praat het niet goed maar weet als geen ander dat het leven soms bizar eng kan zijn. Dit zijn voor mij slikmomenten, maar wel iets die ik heel goed als mens zie.

Afval heeft soms ook een persoonlijk verhaal erachter, daar denkt men niet zo snel aan. Ondanks dat ik volop aan het ruimen ben in Wielwijk, nog op ontdekkingsreis ben, is er wel een verschil met onze wijk. Crabbehof kom ik soms hele smerige dingen tegen die ik in Wielwijk nog niet gezien heb. Ook in de dumpingen zit een verschil. Ja; in Wielwijk liggen er ook dumpingen op rare plekken, maar Crabbehof spant toch wél de kroon met het het soort dumpingen en de vreemde plekken die soms gekozen worden.

Ik begin vanaf dit weekend met een combi Crabbehof/Wielwijk tijdens mijn waarnemende ronde. Deze staat ook wel bekend als de containermarathon. Ik maak een rit op de fiets, 1 tot 2 keer per dag, ga alle containers af en ruim de dumpingen op die er liggen. Dat is tevens een goed moment om te kijken hoe de wijk erbij ligt met zwerfvuil. Ik weet dan meteen waar ik het beste kan gaan ruimen. Dit doe ik nu een jaar in Crabbehof, maar neem dus nu meteen Wielwijk mee.

Logboek

Veel van het afval breng ik in beeld. Het is tevens een logboek voor me. Zo kan ik ook zien of iets gaat toenemen of nog beter, gaat afnemen. Ik ben niet in de wijk om te controleren, maar actief de handen uit de mouwen te steken om de wijk schoner en dus groener te krijgen. Ik hoop dat mensen dit ook zo zullen zien. Het is van die kant ook jammer met de huidige situatie, want je kunt nu geen sociale contacten opbouwen. Maar er breekt weer een betere tijd aan en dus is er ruimte voor in de toekomst. Ik blijf strijdvaardig tegen het afval wat ik het liefst zelf doe, omdat ik dan geen omkijken heb naar anderen en weet zo ook wat er gebeuren moet of wat er gedaan is.