wagemans@netwerkmail.nl

Op pad met gemeente Dordrecht en wethouders

Op dinsdag 19 mei 2020 was het een mooie en bijzondere dag voor Buurtpreventie Dordrecht. Het was een dag waar ik op pad ben geweest met handhaving, wethouder Marco Stam en Piet Sleeking, en daarnaast twee wijkmanagers van de Gemeente Dordrecht. We gingen hier op de fiets langs een aantal hotspots in de drie probleemwijken met afval in Dordrecht west. Het was een geslaagde middag waarin veel informatie is uitgewisseld. 

Bijna dagelijks laat ik zien op social media wat ik ruim en meld aan afval. En dit is al behoorlijk wat, ondanks dat ik niet altijd alles toon. Soms geef ik bij die berichten ook een kleine mening of boodschap mee. Want het is gewoon een gigantisch probleem, met name in (wat ik noem de driehoek) de wijken Crabbehof, Wielwijk en Krispijn. Hier praten we niet over wat klein zwerfafval en een dumping hier of daar, maar over een ware plaag die dagelijks de driehoek bezig houdt. Bij een tweet eind april stelde wethouder Piet Sleeking voor om eens mee te gaan, met voorkeur handhaving erbij. Dit was een goed moment om dit probleem ook live op straat te laten zien en bepraten.

 

Een moeilijk op te lossen probleem dat afval

wethoudersHet afvalprobleem met name in Wielwijk, Crabbehof en Krispijn zijn niet zomaar op te lossen. Ik ben 1,5 jaar bezig het probleem te bestrijden (natuurlijk ook andere partijen) maar ook onder de aandacht te brengen. Al diverse keren heb ik via social media, rtv dordrecht en in de kranten beschreven dat het probleem voor het grootste deel valt op te lossen door gedragsverandering van de mensen. Zolang je dit niet weet te bewerken, dan zal dit probleem zich blijven voort doen.

Ik heb het probleem bespreekbaar kunnen maken in de politiek. Het heeft de volste aandacht van ze. Ondanks dat ik een periode had waarin ik even kritisch was omdat ik nergens meer met mijn afval terecht kon, heeft wethouder Marco Stam ervoor gezorgd dat dit netjes opgelost is zodat ik mijn werk om het afval te ruimen zonder omkijken kan doen. Ik kan het afval nu op een normale manier kwijt. Maar ook de gemeente staat niet stil en probeert enorm hard te werken aan het probleem. Toch lijkt dit in de praktijk heel moeilijk te zijn. Bij iedereen begint het duidelijk te worden dat dit voor het grootste deel alleen maar lukt door gedragsverandering. De gedachtengang van inwoners moet anders, en iedereen zal een steentje moeten bijdragen. Het gemakzucht moet er bij sommige uit.

Iedereen heeft wel een mening klaar als het komt op het ‘oplossen’ en ontstaan van deze problemen. Maar toch wijst de praktijk vaak wat anders uit en dat het niet zo simpel op te lossen is. Daarom is het goed om de situaties ook op straat te bekijken en de informatie aan te horen. Omdat ik 7 dagen in de week, van ochtend tot avond over straat loop te ruimen, heb ik wat dat betreft een bron aan informatie. Daarom was dit een uitstekende gelegenheid.

De ondersteuning is voldoende voor me

Belangrijk om aan te geven na een kritische periode waarin ik mijn afval kwijt moest kunnen, is dat ik nu voldoende ondersteuning van de wethouders en gemeente Dordrecht heb. Dit wil ik benadrukken omdat sommige nog in de veronderstelling zijn dat dit niet zo zou zijn. Waar ik ook in Dordrecht ben, ik kan al het afval (van klein zwerfafval tot dumpingen) op een goede en normale manier kwijt. Ook is er een pakket aan maatregelen genomen die al langere tijd lopen, zoals extra inzet van Buurt Service Team. Er wordt dagelijks gereden, zelfs in de weekenden. En dit is ook een goede ondersteuning, want ik loop niet meer vast en wat ik niet meer weg krijg gaat toch nog van straat.

Op de hotspots is er veel besproken over het afval

rogerOp de route door de driehoek zijn er op diverse hotspots goed besproken wat o.a. knelpunten zijn. Het was goed dat ik daar mijn informatie kon delen, maar ook de ervaringen van handhaving. Voor een ieder die erbij was, was dit zeker geen overbodige luxe om aanwezig te zijn. Op de hotspots is er veel besproken, maar ook het werkelijk aanzien hoe die problemen zouden kunnen ontstaan. Een van deze bijzondere momenten was dat bij een van de containers in Wielwijk een dumping lag met het huisvuil uit de zakken. Een bewoner kwam toevallig voorbij, en op de vraag van wat deze er nou van vond, was het antwoord dat hij dit nog net vond kunnen. Een levend bewijs op dat moment waar ik dus dagelijks mee te maken heb, en waar ik zo vaak zeg dat het de mentaliteit van bewoners is om dit aan te pakken.

Ter afsluiting mocht ik ook nog deelnemen / aanwezig zijn bij de vergadering van de commissie fysiek op het stadskantoor in de avond. Deze uitnodiging van Marco Stam was bijzonder en vond het een hele eer. Daarbij wil ik dit artikel afsluiten met de woorden dat iedereen er heel hard aan probeert te werken een oplossing voor het probleem te vinden, en er ook genoeg aandacht voor is waarbij ik als vuilbestrijder goede ondersteuning krijg. Toch blijft het ook voor een groot deel de verantwoordelijkheid van de bewoners zelf, want deze maken een wijk.