Nieuwe werkbezoeken in aantocht

roger

Een aantal maanden geleden was ik met gemeente Dordrecht in de drie probleemwijken met afval. Dit was in Krispijn, Crabbehof en Wielwijk. Een uitstekend moment om deels van de praktijk aan oa wethouders en wijkmanagers te laten zien. Zulk soort bezoeken deedt ik voorheen ook zelf in andere steden, en nog steeds let ik op bepaalde zaken bij bezoeken. Doel van beide is het vergaren van informatie, maar deze ook te delen. 

Voor mijn carrière in Dordrecht als puinruimer is een van de bijzondere momenten de dag dat ik met wethouders, wijkmanagers en handhaving op pad ging door de drie probleemwijken. Dit bezoek was bijzonder, want men kon in levende lijve een klein deel van het probleem zien, horen en zelfs voelen. Een moment waarbij ik ook misverstanden kon aantonen of zaken waar ik tegen aan liep. Maar ook om te ondervinden hoe de gemeente zelf tegen bepaalde zaken aankeek. Daar waar hun opkeken tegen een antwoord van bijvoorbeeld een bewoner bij een partij gedumpt vuil dat uit de zakken puilde, keek ik op van de denkwijze van een wijkmanager.

We kwamen bij een berg afval in Krispijn aan, zie foto. Dit afval was een berg die groeiende was sinds enkele dagen (waarvan op een vrijdag) een melding gemaakt was. De wijkmanager noemde dit een incident. Pardon, door dit als incident te bestempelen ga je al fout. Dit is iets wat structureels is, en niet op een onbekende plek. Als dit een incident was dan hadden we niet zulke problemen in de wijken.

Voor sommige is het ook bekend dat ik zelf ook wel eens door het land reis om een soort van werkbezoek te maken. Dit soort werkbezoeken aanschouwde ik plekken met problemen en daar soms met bewoners over. Niet elk bezoek documenteerde ik, omdat dit puur voor mijn interesse was. Je leert hier namelijk heel veel van.

Het is tijd om deze werkbezoeken weer eens op te pakken en deze nu wel eens te gaan documenteren. Dit als een antwoord op het onlangs geschreven artikel “mag een burger van zich laten horen”. Sommige bezoeken zullen vlak voorbij Dordrecht zijn, andere zullen dieper het land in zijn, tot zelfs de uithoeken van Nederland.

Ik blijf tijdens mijn puinruimen automatisch doorontwikkelen. Wie me een beetje volgt voelt dat er nieuwe dingen op handen zijn. Wat dit gaat worden zal voor mijn volgers vanzelf duidelijk worden na verloop van tijd. Ik blijf mijn strijd tegen het afval vrijwillig voort zetten, maar wel zoals altijd op een zeer serieuze manier.

Mijn werkbezoeken wil ik dus nog beter gaan aanpakken en documenteren. Dit is een van de vernieuwingen. Dit kan gaan met beeld of tekst, of zelfs een combi hiervan.

Voor sommige bezoeken zal ik van tevoren afspraken moeten gaan maken wil ik daar meer mee gaan doen. Datums kan ik bij deze nu helaas niet geven. Maar er zullen er tussen nu en januari 2021 een aantal aankomen. Deze werkbezoeken zijn dus niet alleen leerzaam en informatief voor mij en betrokken, het is ook ter bewustmaking voor de bewoners uit onze mooie stad Dordrecht. Want bij deze laatst genoemde ligt de echte sleutel tot een schonere stad.