wagemans@netwerkmail.nl

Nieuwe fase, Buurtpreventie Dordrecht

dordrecht buurtpreventie 2In februari 2019 begon ik de echte strijd tegen het afval. Dit gebeurde samen met de partij Beter Voor Dordt die me bij de start enorm geholpen heeft, maar ook tijdens de strijd. Je loopt tegen zaken aan en dan heb je hulp nodig. De politiek kan je soms een handje helpen. Vanaf de start heb ik me meer dan een jaar ingezet in mijn eigen wijk Crabbehof. Maar er zijn dingen veranderd en ik wilde me niet meer beperken tot één wijk. Afvalproblemen spelen in meerdere wijken, en zwerfafval vind je overal wel in Dordrecht. Vele volgers hebben al een nieuwe ontwikkeling waar kunnen nemen in de afgelopen maanden. Met stapjes ben ik die gaan aanpassen.

Ik ben me los gaan wrikken van de wijk Crabbehof om ook andere wijken binnen te wandelen om die schoon te maken. Zeker in de (wat ik driehoek noem) wijken Crabbehof, Wielwijk en Krispijn. Dit zijn de wijken die ik voor vast op het programma heb staan, samen met Sterrenburg op het Eisingahof. Daarnaast kan ik op momenten ook op andere plekken van onze mooie stad eens wat schoonmaken. Niet alleen de wijken, maar ook buitengebieden.

Dat ik me door heel Dordrecht begeef wil niet zeggen dat ik niets meer doe in de wijk Crabbehof. Zeker blijf ik hier op mijn tijd bezig en zal zaken zeker voor vast aanhouden. Maar die vanzelfsprekendheid wilde ik deels vanaf. Het moet niet vanzelfsprekend zijn dat ik de wijk elke dag loop schoon te maken. Hoezeer ik ook op bewustwording heb ingezet, bewustwording kan in deze misschien ook eens helpen als het niet vanzelfsprekend is dat ik me dagelijks door de wijk begeef. Een deel ook maar eens aan de bewoners zelf over te laten. Zo kan ik ook aan andere mensen denken die met hetzelfde probleem in andere wijken zitten.

Nieuwe naam, nieuwe kleding, nieuwe werkwijze

dordrechtEr is voor nu echt een nieuwe fase aangebroken voor mijn project Buurtpreventie Crabbehof. De naam is gewijzigd naar Buurtpreventie Dordrecht omdat ik me ook in de rest van de stad laat zien. Sowieso blijft de driehoek met het plekje in Sterrenburg het hoofdonderdeel. Met deze naamsverandering heb ik ook een logo.

Omdat er een naamswijziging heeft plaatsgevonden en ik dus ook in de rest van Dordrecht kon, is het handiger om ook de kleding aan te passen die wat gepaster is. Daarom komen er nieuwe bodywarmers met de naam én het logo erop. Ook zijn er shirts in de maak die ik voorheen niet had, die ook voorzien zijn van de naam en een logo. Over ongeveer een week zullen de spullen binnen zijn. Letterlijk dus in een nieuw jasje.

Nu ik ook bezig ben in andere wijken en de rest van Dordrecht is mijn werkwijze ook wat aangepast. Sowieso leer je na verloop van tijd sneller en efficiënter te werken. Op die manier kun je je ook beter focussen op de welbekende hotspots. Deze hotspots blijven om constante aandacht vragen. Dat zal ik dan ook blijven doen.

Het is zoeken, maar inzet op bewustwording en gedragsverandering zal geprobeerd worden nog breder in te zetten. Daarnaast moet het bewoner ook duidelijk gemaakt moeten worden dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben als het neerkomt op een schoner straatbeeld, en niet alles als vanzelfsprekend nemen. We kunnen er allemaal samen aan werken, maar dan moeten we het wel allemaal willen.