wagemans@netwerkmail.nl

Geschiedenis van mijn strijd

beter voor dordtOp de homepage heb je al een beetje kunnen lezen over mijn strijd tegen het afval. Zwerfvuil vind je overal wel, maar er zijn plekken waar het duidelijk eruit springt. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Voor mij was het leven op de vuilnisbelt van Crabbehof meer dan genoeg en begon de strijd tegen het zwerfafval.

De wijk Crabbehof waarin ik woon is een van de probleemwijken als het op afval neerkomt. Ik heb dit in de afgelopen jaren flink zien toenemen. Van klein zwerfafval tot dumpingen. Ik noemde het wel eens de IKEA route op zijn Crabbehofs. Dat was het letterlijk, want je kon het zo gek niet bedenken: alles werd letterlijk op straat gezet. Daarnaast ook nog eens bijplaatsing van vuilniszakken naast de containers en gedumpt in het groen. Vele meldingen gedaan, maar er was geen vooruitgang en veel bleef zelfs vaak liggen na meldingen. Het was genoeg toen de muur van onze flat in brand werd gestoken met behulp van afval. Ik stuurde een tweet de wereld in en dit werd opgevangen door AD de Dordtenaar.

Ik ging de strijd aan tegen het afval voor een gezondere leefomgeving

Na het artikel in de krant en het antwoord daarop dat er afvalcouches naar de wijk kwamen, was het voor mij niet voldoende. Het was tijd dat ik ook zelf de strijd aanging, hopelijk met wat meerdere bewoners. Ik begon te brainstromen over een aanpak. Ik zette alles op papier en stuurde dit naar de gemeente Dordrecht. Ondertussen werd ik ook benaderd door de politieke partij Beter Voor Dordt. Deze trokken zich het probleem aan en wilde mij gaan ondersteunen in mijn plannen. Deze zorgde onder andere voor wat spullen zoals hesjes. Het plan werd goed ontvangen door de gemeente Dordrecht, en alles kwam ineens in een sneltrein. Buurtpreventie Crabbehof werd een feit. Hoewel de ergernis onder andere inwoners ook groot was, voelde weinig mensen tot niemand zich geroepen daadwerkelijk iets te doen aan het probleem. Gemiste kans, want het zou elke inwoner moeten aanspreken iets van hun leefomgeving te maken. In februari 2019 ging ik officieel van start met mijn Buurtpreventie Crabbehof. Dit samen met de partij Beter voor Dordt en wethouder Piet Sleeking.

roger buurtpreventieEigenlijk hadden weinig mensen verwacht dat ik me hier zo in zou vastbijten en het grootschalig zou aanpakken. Wanneer ik iets doe, wil ik het goed doen en alles geven wat ik heb. Alles wat ik kon aanpakken op het gebied van afval ging door mijn handen. Een harde strijd, maar alle beetjes helpen. Doel was niet alleen actief het ruimen van afval, maar ook de inwoners zien te bereiken met wat ze aanrichten in hun eigen wijk Crabbehof. Ik werkte er met veel plezier aan, maar was toen ook van mening dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moest nemen.

Beter weer, groeiende puinhopen

Het werd warmer buiten en dus was er ook meer leven op straat. Dit telde ook voor de natuur. Automatisch heb je dan meer afval. Maar het werden groeiende puinhopen. De dumpingen naast containers werden een plaag; deze werden opengretrokken door o.a. vogels. Huisvuil verspreide zich over de straten. Dit probleem zag je ook bij de inzameling van de PMD zakken. Het was eigenlijk niet meer bij te houden, zeker niet met alleen een grijper en vuilniszak. Een pasje die ik inmiddels had voor 4 conatiners was niet voldoende. Ik had iets nodig om afval makkelijker in te kunnen zamelen en te verplaatsen. Via de gemeente kon ik afvalkar regelen die overhandigd werd door wethouder Marco Stam.

Hoewel alles goed ging en er volop met plezier gewerkt werd aan het afvalprobleem, kwam hier toch een keerpunt in. Wegens de hoeveelheden afval dat ik soms niet meer kwijt kon, en vastlopers die alleen van binnen te verhelpen waren, had ik graag een wens. Een sleutel van de ondergrondse containers. Dit kon de vastlopers verhelpen en dus ook onnodig bijplaatsing van huisvuil. Daarnaast was het veel makkelijker ruimen, zonder ook nog eens de containers te bevuilen. Efficiƫnt en hygiƫnisch. Dit ging niet zonder slag of stoor, want hiermee werd de sleutelschande geboren op social media. Ook andere alternatieven gingen moeizaam, en hierdoor werd ik nogal kritisch. Maar goed, dat is geweest en inmiddels is dit allemaal netjes opgelost, mede door de harde inzet van wethouder Marco Stam.

Een jaar Buurtpreventie Crabbehof

stadspoldersDe tijd gaat snel voorbij en voor ik het wist was ik alweer een jaar verder. Op 2-2-2020 bestond ik een jaar met het project. Dit liet ik niet zomaar voorbij gaan. Ik wilde graag weer een actie houden met wethouder Piet Sleeking en Beter Voor Dordt. Maar niet in Crabbehof. Mijn visie lag immers na een jaar ook buiten Crabbehof de handen uit de mouwen te steken. En dus vierde ik mijn een jarig bestaan in de Stadspolers, samen met wat doorpakkers erbij. Afwachtend op de ene wens die ik nog had om al het afval kwijt te kunnen (zowel dumpingen als de vele zakken zwerfafval per ronde) begon ik hierna langzaam toe te werken naar de gebieden buiten mijn eigen wijk Crabbehof.

Grote aandachtspunt zijn de drie wijken Crabbehof, Wielwijk en Krispijn. Ook het probleemstukje in Sterrenburg, Eisingahof. Naast dit alles begeef ik me ook op momenten in de rest van Dordrecht. Afval is afval en dat moet van straat. Onze mooie stad verdiend beter en elke plek heeft ze nu en dan wat aandacht nodig om schoon te maken.