Geluidsoverlast voertuigen loopt soms de spuigaten uit

Hoge snelheden met zoveel mogelijk geluid. Dat is iets waar je mensen steeds vaker over hoort. Vooral in woonwijken kan het geluidsoverlast voor de nodige irritatie zorgen. Toch lijkt het moeilijk dit probleem echt aan te pakken. De Dordtse VVD kwam onlangs met een voorstel waarmee een stap in de goede richting gezet kan worden. 

Het asfalt op de thorbeckeweg ter hoogte van de kroeg tot halverwege het winkelcentrum liegt er niet om: met regelmaat worden hier strepen getrokken door motoren. Naast hoge snelheden gaat dit samen met ontzettend veel herrie. Een fatsoenlijk gesprek op balkon of binnen met ramen en deuren open is soms onmogelijk. Al helemaal als de rook van verbrand rubber die tussen de flats waard, je huis binnen trekt. Niet alleen motoren kunnen er wat van, ook auto’s en andere voertuigen, soms zonder nummerplaat, zorgen voor veel geluidsoverlast. Het lijkt hier letterlijk een stukje A16. Dit beeld zie je ook in andere wijken terug.

De VVD van Dordrecht wil dat er maatregelen komen tegen de ‘geluidsasocialen’. De partij wil dat deze groep mensen worden aangepakt en bestraft, en dat de gemeente Dordrecht kijkt naar oplossingen. Een optie is het gebruik van lawaaifilters die beeldopnames van voertuigen maakt en met een speciale microfoon het geluidsniveau meet. Hiermee zou de pakkans op het geluidsoverlast vergroot kunnen worden.

Voordat de gemeente dit werkelijk kan realiseren wil de VVD dat politie of handhaving met on aangekondigde acties het geluid van een uitlaat meten.

De geluiden onder bewoners klinkt hoopgevend. Zij willen rustig buiten kunnen zitten of niet wakker schrikken van de zoveelste die weer voorbij komt scheuren.