Fixi afgehandeld maar probleem nog steeds aanwezig

Fixi afval

Vanaf het begin dat ik met mijn project starte, was niet alleen het ruimen van afval een onderdeel, ook het melden van problemen was aan de orde van de dag. Op de dag van vandaag meld ik vele stukken minder, dit omdat ik wat meer mogelijkheden heb te ruimen, maar ook omdat de afhandeling van meldingen soms een hele ergernis opzich is. 

Fixi afvalIk weet niet meer hoeveel meldingen er per dag de deur uit gingen, maar dit waren er heel wat. Vaste klant bij Gemeente Dordrecht als het op meldingen neerkwam. Soms had ik niet de capaciteit om afval te verwerken, soms was het gewoon niet te doen. Op de dag van vandaag meld ik niet zoveel meer, omdat ik meerdere mogelijkheden zelf heb om te ruimen, bst als alternatief rondt is gaan rijden na de sleutelschande en tot slot, de ergernis die het soms met zich meenam.

En zeker bij dat laatste hapert het flink bij de oplossingen die na meldingen gedaan worden. En dit heeft al diverse keren tot grote ergernis, maar ook tot onbegrip op social media geleid. Voor sommige is het woord kerstbomen nolensweg of afvalberg Ruys de Beerenbrouckweg voldoende om te begrijpen waar het over gaat.

MeldenOp Twitter melde ik al eens dat ik gebeld werd door gemeente Dordrecht, waarom ik wel eens iets meld wat naast de containers staat. Het antwoord was simpel: anders blijft het er volgende week nog staat. Al vele keren aangetoond met foto’s, voorzien van datum en tijdstip. Het telefoontje van de gemeente zou in dit geval niet eens nodig moeten zijn. Ze weten wat ik doe en waarom. Ik meld niet zomaar voor de lol.

Het probleem wordt groter als ik meldingen maak, naast of van containers af, deze al snel op AFGEHANDELD staan, maar het probleem nog aanwezig is. Er zijn gevallen bij waar dit niets te maken heeft met dagen, maar een oplossing van weken. Hoewel oplossing, er gebeurde weinig tot niets. Zelfs niet door herhaaldelijk aan de bel te trekken. Elke keer na dezelfde melding weer afgehandeld, maar dezelfde zooi vergezeld met nieuwe zooi, lag er nog steeds. Dit is niet alleen ergerlijk, maar naar mijn inziens ook niet de manier om meldingen zo op te lossen.

Ik weet in sommige gevallen waar soms een probleem bij komt kijken, want “grondgebied” gemeente, hvc of wooncorporaties. Ook al loopt dit niet als een oliemachine, werk aan de winkel dit wel als een oliemachine te laten lopen. Als het ff kan ontloopt een van de partijen zijn verantwoordelijkheid en wijst het snel van zijn hand, of wijst naar elkaar. En de oplossing lijkt maar niet te komen.

Ik héb al heel wat dumpingen met huisvuil of grofvuil zelf geruimd, omdat er na weken nog niets gebeurde. Je kunt de inwoners niet in de bergen afval laten zitten, zeker niet als herhaaldelijk de melding op AFGEHANDELD staat. Het is pas afgehandeld als alle rommel weg is. Logischerwijs zal deze manier aangepast moeten worden. Want je blijft op deze manier ijsberen zonder tot oplossingen te komen. Het is van de zotte dat ikzelf soms waanzinnige bergen wegwerk die eigenlijk niet door mij gedaan behoren te worden, omdat ze eenmaal onder de aandacht gebracht zijn bij Gemeente Dordrecht.

Toch behoort dit tot een van de taken die ik op me neem en blijf doen. Want ik vecht immers voor een schonere stad waar bewoners enigszins kunnen leven in hun leefomgeving. Het probleem zou er niet zijn als medebewoners dit op straat zouden flikkeren, maar helaas is dat wel het geval. Het begint sowieso bij de vervuiler, maar tot oplossingen komen we pas als we daar samen aan werken. Ik lever hier een hele grote bijdrage aan, mensen hebben soms geen idee met hoeveel afval ik per dag sleep. Het is niet alleen met een zakje en prikker rond lopen. Op de fiets, met de auto en soms kan ik zelf wat regelen om grofvuil kwijt te kunnen naast de geboden alternatief sinds de sleutelschande.

Onlangs schreef ik nog een artikel of een burger van zich mag laten horen: met de verdere ontwikkeling die ik nu aan het ondergaan ben. En dit is een van de punten waar ik mee aan de slag ga. Ik kan me goed voorstellen dat inwoners niets meer willen melden, met de reden dat er toch geen oplossingen komen. Want ook hun zijn dat afgehandeld moe, terwijl hetzelfde probleem tot soms weken erna nog steeds bestaat.

Het klinkt van de andere kant negatief als ik constant moet roepen dat er nog steeds een bestaand probleem bestaat, en iedereen ziet dat het zogenaamd is opgelost.

Oproep aan bewoners is gooi niets op straat maar kijk of vraag na hoe je afval kan aanbieden. Aan partijen als wooncorporaties, hvc of gemeente, neem nu eens de verantwoordelijkheid en kom tot oplossingen alvorens ze zogenaamd op AFGEHANDELD te zetten en de vingers weg te trekken “want het is niet van mij”. Ik als inwoner neem mijn verantwoordelijkheid door die zooi die niet van mij is te ruimen of melden. Het is nu de beurt aan andere deze te nemen.