Een volle afvalbak? Geen exuus om er alles naast te gooien

Afvalbak

Een beeld wat velen van ons misschien wel herkennen. Een volle afvalbak en de rest wordt er naast gegooid. Deze trend neemt steeds meer toe, maar het is geen exuus om je afval er zo neer te gooien. 

Of je nu een dagje ergens vertoeft in een recreatie gebied of in je wijk loopt. Vaak heb je wel iets bij je om je dag compleet te maken met eten en drinken. Zo slecht gaat het ons niet als je ziet wat mensen allemaal kunnen meeslepen aan versnaperingen. Zeker voor wat recreatie slepen we heel wat tassen mee, gevuld met eten, drinken en andere dingetjes.

De lege verpakking behoort in de afvalbak, maar dit levert nogal eens een probleem op. Naast dat sommige mensen niet eens de moeite nemen om hun afval naar een afvalbak te brengen, is een ander beeld dat we zien dat het afval naast de afvalbak beland als deze vol is. Dit levert vaak heel wat vreselijke plaatjes op die je met regelmaat op mijn social media voorbij ziet komen.

Afvalbak buurtpreventie Ook al is de afvalbak op het moment vol dat je er iets brengt, het is geen exuus om er dan maar alles naast te gooien of ergens iets verderop. Want met regelmaat vis ik volle zakken uit struiken die eigenlijk bedoeld waren voor de afvalbak. Een normaal mens neemt zijn afval weer mee naar huis en houdt de leefomgeving op die manier schoon.

Het maakt niet uit of het om de kleinere standaard afvalbakken gaat, of de grotere die je tegenwoordig ook ziet. Ze geraken net zo snel vol. Zeker in recreatie gebieden zou je mogen verwachten dat ze wat vaker geleegd worden, waar het soms ook een dingetje is. Maar dat geld ook voor de bakken in wijken. In Dordrecht is men hier nu een stukje actiever in. Zeker in de wijken lag dit legen stil in de weekenden. Ook gebiedsopzichter schoon wilde hier verandering in. Zeker met mooi weer moet je ook in het weekend zorgen dat de afvalbak geleegd wordt.

Maar de mens heeft tegenwoordig zoveel afval bij zich, dat ze toch weer snel vol raken. Grote hoeveelheden afval zou je het beste mee naar huis kunnen nemen. Iets waar toch al voor te zeggen valt! Volle verpakking kan men mee naar de plek slepen, maar leeg lijken deze ineens te zwaar om ze ook maar weer mee terug te nemen.

Je kunt het afval meenemen en eventueel deponeren in een ondergrondse container als je hiervan een pasje hebt en aangesloten op de daarop geregistreerde container. Anders zorg je ervoor dat je het thuis op een normale manier verwerkt wordt. Dat is ook zo voor de vele fast-food verpakking die men vrolijk op de grond gooide. Of mogen ze thuis niet zien wat je allemaal genuttigd hebt?

Een afvalbak kan al snel vol zitten bij grote hoeveelheden van 1 persoon, of omdat men er grotere spullen in gooide waarvoor zo’n bak niet voor bedoeld is. Bij het legen van mijn bakken zie ik het vaak genoeg. Er belanden spullen in die zelfs afkomstig moeten zijn van de nabij gelegen woningen, omdat ze er dan thuis vanaf zijn. En die volle bakken zijn vaak ook nog eens net wat eerder die dag geleegd. En dan lijkt het erop dat de bakken niet geleegd zijn.

Laten we de afvalbak gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, en ons als normaal mens gedragen als ze vol zijn en het afval mee terug nemen wanneer de afvalbak vol is.