Een schonere wijk: iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen

wijk

Vorig jaar heb ik ook diverse keren in de krant Dordt Centraal gestaan, waaronder de papieren edities. Op die artikels zijn veel lieve en mooie reacties gekomen. Op deze nieuwe website wil ik u de artikels laten lezen die in de papieren versie verschenen. Met dank aan Hesper Romijn voor dit mooie artikel die toen verscheen. 

 

Een schonere wijk: ‘iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen’

Sinds jaren is Crabbehof niet zo schoon geweest. Het is te danken aan wijkbewoner Roger Wagemans die een half jaar geleden, uit pure frustratie, het buurtpreventieteam oprichtte. Dagelijks steken vrijwilligers de handen uit de mouwen om het afval in hun wijk op te ruimen. Wie het team op Twitter volgt, ziet dat dat geen overbodige luxe is, maar goed nieuws is er zeker. Langzaam maar zeker bespeurt Roger een verbetering.  

Het doet hem goed, alle positieve reacties, de schouderklopjes, de waardering en het respect. Het motiveert Roger om te blijven doen waar hij een half jaar geleden aan begon. Het schoonhouden van de straten, de grasvelden, de steegjes, de speeltuinen van zijn wijk Crabbehof. Dagelijks gaan vrijwilligers op pad om afval op te ruimen. Roger maakt zelfs meerdere rondes op een dag, zeven dagen in de week. Op de opgeruimde plekken ligt de volgende dag veelal weer een lading zooi. Frustrerend? Niet voor Roger. “Dit neem ik voor lief. Ik ben er op een positieve manier mee bezig, probeer mensen op een positieve manier te bereiken. Ik loop niet door de wijk als een politieagent, maar probeer bewustwording te kweken, dat er mensen er over nadenken. Boetes uitdelen? Wat mij betreft liever niet, al zijn er soms uitzonderingen.” Want wat het buurtteam aantreft is soms bijzonder smerig, zoals ondergrondse containers met opengepikte en -gescheurde vuilniszakken ernaast. Dan wordt er maar weer opgeruimd, want het heeft effect, merkt Roger. “Een half jaar geleden had ik zes vuilniszakken vol na een dag, dat is inmiddels drie à vier zakken.”

 

Verantwoordelijkheid Verstopt 

Binnenkort hoopt de Dordtenaar, sinds 1998 woonachtig in Crabbehof, goed nieuws te krijgen. “Een probleem, helemaal in het weekend, is als containers vastlopen omdat er een te grote vuilniszak in de opening is gestopt waardoor de container verstopt raakt. Dat gebeurt vrij regelmatig. Het is dan geen onwil van bewoners, al kunnen ze hun vuilniszak natuurlijk mee terugnemen naar huis….” Roger kan het probleem van een verstopte container soms verhelpen, maar soms ook niet. “Ik hoop van HVC een sleutel te krijgen zodat ik de container aan de achterzijde kan openen. Ik kan er dan beter bij én de zakken afval sneller weggooien die naast de container zijn gezet.” Een hoop viezigheid scheelt het ook. “Van het weggooien van een opengescheurde zak wordt de opening van een container héél smerig….”  

 

Verantwoordelijkheid   

Van de gemeente krijgt Roger alle medewerking. De samenwerking met Wijk voor Wijk is goed, net als met Handhaving. Hij voelt zich gesteund door Beter Voor Dordt, en ook de wethouder. Roger is optimistisch. “Ik ben niet de oplossing, maar een onderdeel van de oplossing. Zolang het nodig is blijven wij onze rondes doen, de wijk onderhouden. Maar de mentaliteit is aan het veranderen. Dat merk je. Het afval is minder geworden. Ik word vaker door bewoners benaderd. Mensen reageren bijvoorbeeld steeds sneller op dumpingen.” Knelpunten hoopt Roger op te lossen door ook in gesprek te gaan met woningcoöperaties. “Die kunnen huurders ook wijzen op hun doen en laten. Je wilt niet weten hoeveel afval er van balkons wordt gegooid….maar hun ook de vraag stellen waar behoefte aan is. Misschien dat zij ruimte tekort komen om hun afval te bewaren en is er een mogelijkheid om tot een oplossing te komen. Ik vind dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen.” Zolang dat niet gebeurt, blijft Roger zijn rondes maken. Omdat hij niet op een vuilnisbelt wil wonen en streeft naar een veilige en gezonde wijk voor iedereen. 

 

 Volg Roger Wagemans op Twitter: @CrabbehofBP. Het buurtpreventieteam Crabbehof heeft ook een Facebookpagina. Meehelpen? Aanmelden kan via www.buurtpreventiedordrecht.nl