wagemans@netwerkmail.nl

De wijk, dat zijn wij

Een grote ergernis van velen. Zwerfafval dat in de straten van Dordrecht te vinden is, met zelfs drie wijken die een heus probleem hebben tot aan vele dumpingen toe. Maar na 1,5 jaar (op moment van schrijven) heb ik ook ondervonden dat er maar weinig mensen zijn die iets van hun eigen wijk proberen te maken ondanks de grote ergernis.

de wijkIk ben van mening dat elke inwoner van de stad, in hun wijk, recht heeft op een schone leefomgeving. Een schone leefomgeving draagt bij aan een gezonder en veilige wijk. Omdat het afval bij mij een grote ergernis is in de wijk Crabbehof, is dat al een reden voor mij daar zelf ook iets mee te doen. Daarnaast zet ik me ook 7 dagen per week, inclusief feestdagen, van ochtend tot avond in om het voor de inwoners ook schoon proberen te houden. De liefde voor mijn stad en de inwoners ervan verdienen gewoon een schone wijk. Te voet en op de fiets ben ik elke dag onderweg om zwerfafval op te halen en dunpingen te ruimen.

In het begin toen ik met mijn project begon had ik een klein team die een kleine bijdrage leverde. Door omstandigheden viel dit echter weg. Voor mij geen reden op te geven maar door te zetten. Zo graag doe ik het voor mijn stad.

Wij inwoners maken een wijk

Je kunt hele brede discussies gaan voeren over het afval en wat andere partijen wel en niet moeten doen. Vaak wordt er al gewezen naar de gemeente en handhaving. Zeker kunnen zij een onderdeel zijn en bieden om een wijk schoon te houden, maar het zijn uiteindelijk toch de bewoners die bepalen hoe hun wijk erbij ligt. Daar kan ik als Buurtpreventie, HVC, BST, Wijk voor wijk en andere betrokkene partijen nog zo hard gaan ruimen, wanneer het gedrag van bewoners niet veranderd zal dit gewoon een gigantisch probleem blijven. Het begint al bij bewoners die spullen op straat gooien, het gaat verder waar andere medebewoners niet van hun stoel stappen om zelf ook een stukje schoon te maken of zelfs meldingen te maken.

Deze bijdrage van de bewoner hoeft niet eens groot te zijn of zo massaal als ik het doe. Begin al eens in je eigen straat, tijdens een wandeling of het aanspreken. Elke bijdrage levert vaak al een hele verandering op. En wanneer bewoners in een wijk het samen met elkaar doen, dan is het straatbeeld al veel schoner en komt er ook een code onderling zelf wat de normen en waarden zijn.

Ik ben 1,5 jaar bezig de straten schoon te vegen, maar er is bijna niemand die ook maar een steentje wil bijdragen. Geen zin, geen tijd, afval van een ander niet opruimen, of men vindt zich bekeken. Zin moet je soms maken, tijd kun je maken want het hoeft geen uren te zijn, het afval van een ander wordt ook jouwn afval als het dagen door je straat ligt, en het bekeken voelen: sta erboven, je bent stoer als je je handen uit de mouwen durft te steken.

Ik ben op dinsdag 19 mei nog met wethouders, wijkmanagers en handhavers op pad geweest. De gemeente zit net zo goed met deze problemen in hun maag en zoeken ook naar alle mogelijke oplossingen. Maar dit is heel moeilijk wanneer het gedrag en gedachten van de mensen niet gaat veranderen. Daar zijn alle partijen het eigenlijk wel over eens! Dat blijkt ook uit de video die op die dag door RTV werd gemaakt.

Het is dus ook belangrijk dat bewoners onderling zich samen pakken en aan het afvalprobleem gaan werken. Dan pas komen we allemaal tot gewenste oplossingen.