Afval in Dordrecht, sleutelschande en waar blijft de wethouder verantwoordelijk in de bak

Al ellenlang ben ik bezig om het voor mezelf makkelijker te maken wat het schoonmaken van de stad betreft. Het faciliteren van al dat vrijwilligerswerk om afval uit het straatbeeld te verwijderen en te voorkomen. Maar het belangrijkste deel hiervoor wil maar niet komen, en de verantwoordelijke wethouder voor in de bak, Rik van der Linden, geeft geen enkel gehoor. Hij komt er steeds mee weg terwijl het container probleem bestaan blijft en vervuiling als gevolg.

dordrechtGisteren schreef ik nog een artikel over wat ik zoal gewonnen heb in mijn strijd tegen het afval, waarbij ik wethouder Marco Stam zeer dankbaar ben voor zijn bijdragen elke keer. Zonder deze wethouder had ik de handdoek al lang in de ring gegooid en waren er niet zulke mooie alternatieven op tafel gekomen.

Toch, ik ben ruim twee jaar bezig voor één simpele tool die een groot deel van de ellende aan dumpingen kan voorkomen. Ik heb het er al vaak over gehad en ik blijf er ook op hameren om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Ik ga daarbij wat ik ook al melde op social media, de verantwoordelijk wethouder Rik van der Linden (met gemeente) behoorlijk confronteren met het straatbeeld. De wethouder die verantwoordelijk is voor wat in de bak moet, die heeft immers nooit de moeite genomen ook maar in gesprek te gaan met me, en vooral, over de brug te komen. En dat is me te makkelijk. Ik kan niet alleen maar terug blijven vallen op wethouder Marco Stam, want die is niet overal verantwoordelijk voor (maar trekt het zich wel aan). Een wethouder die verantwoordelijk is voor zijn portefeuille  moet die verantwoordelijkheid ook nemen en er werk van maken. Terwijl ik als vrijwilliger mijn benen onder het lijf uit ren om Dordrecht schoon te krijgen, blijft de echte verantwoordelijke zich verschuilen.

Voor mij is de sleutel met toegang tot de ondergrondse containers nog steeds van groot belang. En de verantwoordelijke wethouder alsmede HVC zullen toch een manier moeten zien te vinden om aan mijn vraag te kunnen voldoen. Als het in andere gemeentes kan, dan moet dat hier ook lukken. Of zit er een te groot belang voor de verantwoordelijke wethouder en HVC? Is het belang zo groot dat dat ten koste moet gaan van het afvalprobleem en het wegduiken als je deze wethouder nodig hebt?

Redenen van de sleutel

Ik heb het al vaak beschreven, maar toch, ik zal het deels nog een keer beschrijven waarom de sleutel zo belangrijk is voor me.

  • Grote dumpingen met verspreiding van open getrokken zakken ruimt efficiënter, hygiënischer, veiliger en makkelijker.
  • Vastlopers die ik van buiten niet kan oplossen blijven beklemd, gevolg dat er vaak massaal bijgedumpt wordt. En we kennen het gevolg wat ik vele malen op twitter heb laten zien. Vogels en zelfs jongeren gaan er mee aan de haal en straten liggen dan onder. Gevaar voor gezondheid en veiligheid. Ongedierte brengen graag bezoekjes en familie breidt zich uit.
  • HVC mag dan rondrijden, dit doen ze niet de hele dag door op dezelfde plekken, in de avond zijn ze niet bereikbaar, de weekenden en feestdagen werkt de storingsdienst zelfs niet. Daartegen ben ik gewoon elke dag, dus 7 dagen in de week, ochtend tot avond met weekend en feestdagen gewoon actief. Binnen no time ben ik ter plaatse en kan een probleem opgelost krijgen.
  • Kostenplaatje. Mijn werk doe ik vrijwillig, dus geen arbeidsloon. Moet je het van HVC hebben, dan komen hier altijd kosten voor. Personeel, storingsdienst, vrachtwagen die het vuil komt halen, iets wat normaal twee dagen voor staat in de meeste gevallen waarbij dus de weekenden en feestdagen al wegvallen. Op die dagen heb ik de grote puinhopen ook vaak laten zien. Als ik die niet kan ruimen omdat de vastloper van binnen zit, dat blijft het afval staan, tot het uiteindelijk weer eens weggehaald wordt door HVC. Terwijl een sleutel aan mij geen drol kost, ikzelf me vrijwillig inzet, zijn dit bedragen waarop behoorlijk bespaard kan worden.
  • Voorkomen van dumpingen omdat ik de containers snel weer werkende kan krijgen en het afval snel en simpel van straat krijg, zal alleen maar ten goede komen aan de stad dordrecht en zeker ook de bewoners. Bewoners kunnen weer snel en normaal hun afval kwijt, want ook voor hun is dit bijdumpen een grote ergernis. Ik praat het niet goed om bij te dumpen, maar snap hun argumenten wel om niet elke keer met zakken afval terug te lopen en tijdelijk in huis, tuin of schuur op te slaan.

De tegenargumenten zijn constant te verwerpen

Diverse keren heb ik laten weten wat de tegenargumenten waren om me die sleutel niet te geven. Er zou een kind in kunnen vallen, er kan bij de techniek gekomen kunnen worden, er kan iets van grof vuil in belanden wat iets stuk maakt. Argumenten die ik ook steeds weer heb kunnen weerleggen dat het kolder is, omdat het hier over gezond verstand en vertrouwen gaat. Daarbij wil ik ook even benoemen dat ik handhaving, die eigenlijk ook geen sleutel behoord te hebben, gewoon alles via het serviceluik naar binnen gooit. Ze stappen niet vaak uit bij dumpingen, maar als ze dat doen verdwijnt er alles in, van bouwafval tot chemische zooi. Dus hou daar aub over op. Maar ook HVC zelf, als ze er zijn, dan ook zeggen zij, “ach joh, gooi er maar in”.

Rik van der Linden

Voor mij is dit nogmaals een oproep aan de verantwoordelijke wethouder Rik van der Linden en HVC om nu eens op te houden met het tegen werken en eens mee te gaan om uit hun bubbel te stappen. Kom deze vrijwilliger die van aanpakken weet, niet vies is om verrot voedsel tot poepluiers etc met de handen te ruimen en containers weer toegankelijk te maken voor bewoners om hun afval in de stad kwijt te kunnen en dus mee te helpen om het straatbeeld in onze stad schoner te krijgen en te houden. Is jullie trots zo groot om maar niet thuis te willen geven en het afvalprobleem aan de kant te schuiven door maar steeds weg te duiken en excuses te zoeken? Kunnen jullie geen voorbeeld nemen aan andere steden waar zelfs met sleutels gestrooid wordt aan CONTAINERADOPTANTEN?

Voor mij is het duidelijk dat de gemeente en wethouder Van der Linden nog een hele weg moet bewandelen om tot inkeer te komen. En misschien moeten bewoners uit de stad Dordrecht, de politiek en de raad van Dordrecht maar steeds meer druk gaan opvoeren. Want dat is wat ik ook ga doen. Ik ben van mening dat de echte verantwoordelijke hier steken laten vallen en niet verder willen dan hun eigen denkwijze, die ten koste moet gaan de stad Dordrecht en uiteindelijk haar bewoners. Deze strijd is niet gestreden zonder dat hier een goede facilitatie komt: de sleutel. En daar heb ik dan maar alle bewoners bij nodig, want voor jullie doe ik het. Deze strijdijl begraaf ik pas wanneer deze wethouder en HVC tot inkeer komen.